Vesi – elämän eliksiiri

Olen kesälomalla paljon miettinyt veden merkitystä hyvinvoinnille. Sanomattakin on selvää, että puhdas juomavesi on elämän edellytys ja elimistömme tarvitsee sitä parisen litraa päivittäin.

Puhtaan juomaveden lisäksi olen aina vain enemmän vakuuttunut myös siitä, että vesi elementtinä on hyvinvoinnillemme ja mielenterveydellemme erittäin tärkeää. Monessa kokonaisvaltaisessa terapiamuodossa sitä pidetään tärkeimpänä elementtinä ja kaiken alkuna. Vettä pidetään puhdistavana, rauhoittavana, lohduttavana ja rakastavana elementtinä. Virtaava vesi lisäksi energisoi ja virkistää. Jopa tuttu psykiatri minulle kerran kertoi, että suosittelee masennuspotilaille lämmintä, rauhallista suihkuhetkeä päivittäin. Veden voimallista vaikutusta selitetään muun muassa sillä, että sikiö ui 9 kuukautta vedessä ennen maanpäällisen elämänsä alkua, ja toisaalta myös sillä, että reilut 70% meistä on vettä.

Mieli tyyni kuin järvenselkä

Kesän aikana olen saanut uida sekä suolaisessa että makeassa vedessä lähes päivittäin. Olen pannut merkille, että jokaisen vedessä lillumisen jälkeen kehoni on huomattavasti rentoutuneempi ja notkeampi kuin ennen uimista, ikään kuin olisin tullut hieronnasta. Olen myös paremmalla tuulella. Olen huomannut eron myös kaksivuotiaassa ikiliikkujassa. Vedessä oleilun ja polskimisen jälkeen tyttö on rauhallisempi, hyväntuulinen ja nukkuu paremmin. Olen siksi valmis peukuttamaan psykiatrin ohjetta – oli masennusta tai ei – ja nauttimaan vedestä päivittäin. Oli kyseessä amme, suihku, raikastava syyssade tai miksei lämmin jalkakylpy.

Jos tykkäät meditoida, vesi on oiva elementti siihen. Puron solina, aaltojen pauhu, sateen ropina tai järvilaineiden liplatus rentouttavat ja rauhoittavat tasaisella ja lempeällä äänellään, ja toisaalta vaativat keskittymistä sen verran, etteivät ajatukset karkaa omille teilleen. Jo pelkästään näiden luonnon voimien kuuntelulle ja ihmettelylle antautuminen auttaa mieltä tasaantumaan, laskee stressihormonien tuotantoa ja rauhoittaa apinamielen. Silloin, kun luonnonvesi ei on käden ulottuvilla, kannattaa hyödyntää teknologiaa. Utube on pullollaan erinomaisia vesimeditointeja ja ”vesimusiikkia”. Laita kuulokkeet korville, heittäydy sohvalle ja antaudu veden vietäväksi.

Virtaava vesi virkistää

Vesi hoitaa myös ihan konkreettisesti. Oletko huomannut, miten rantaloman jälkeen iho on kuulas ja kauniin tasainen ja mieli on rento? Siitä saamme kiittää luonnonvettä (ei siis sitä putkissa juossutta). Minun iholleni merivesi tekee ihmeitä, mutta uskon, että koti-Suomen puhtaat järvet eivät ole pekkaa pahempia. Kummasta sinä tykkäät?

Ihana parantava vesi

Puhdas juomavesi sen sijaan parantaa sisäisesti. Paras tapa aloittaa päivä, on juoda iso lasillinen huoneenlämpöistä vettä. Liraus sitruunaa lisää veden puhdistavaa vaikutusta. Aamulla ja tyhjään vatsaan juotuna vesi toimii vähän kuin kodin putkimies. Se putsaa ruoansulatuskanavaan jääneet kuona-aineet ja auttaa poistamaan maksan käsittelemät myrkyt. Aamupalalla kannattaa muutenkin suosia vesipitoisia ruoka-aineita, jotta kuonan putsaus tehostuu. Hedelmien ja marjojen runsas vesipitoisuus ja kuidut tekevät niistä aamujen ykkösruokaa. Syö sellaisenaan, lisää puuroon tai jogurttiin tai nappaa työmatkalle mukaan. Älä myöskään unohda rauhallista ja hyväätekevää aamusuihkua!

Kirjoittaja: Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Marimiina / Kohtuudella kaikkeaToimittaja, luontaisravintohoitaja, joogaope ja ikuinen paremman elämän etsijä. Elämä on vuosien saatossa ohjannut minut Etelä-Ranskaan, jossa nyt nelikymppisenä elän meille niin monelle tuttuja ruuhkavuosia ja sukkuloin kodin, töiden, opiskelun ja harrastusten välillä etsien harmoniaa, tasapaino ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Jatkuva arkihaasteeni – johon teidätkin kutsun – on rennompi, onnellisempi ja tasapainoisempi hyvinvoinnin arki. Kutsun teidän tirkistelijöiksi omaan elämääni, jossa lapset, miehen vaativa työ ja jatkuva aikataulutus asettavat raaminsa arjen hyvinvoinnille. Aika ei vaan riitä raakakakkuihin ja supersmootheihin, vaikka niistä kovasti tykkäänkin.

Tiedän, etten ole aikapulani ja turhautumisen kanssa yksin, ja siksi blogini kantava ajatus on jakaa vinkkejä, ideoita ja kaikkea oppimaani, kuulemaani ja näkemääni, jotta ihan tuikitavallinen arki voisi olla astetta hyvinvoivempaa, rennompaa, vihreämpää ja kaikessa yksinkertaisuudessaan onnellisempaa. Sitähän me kaikki lopulta etsimme, eikö?

Luitko jo nämä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *