Suu mustikassa

Aina syksyllä minulle tulee ihan yletön kaipuu Suomeen ja mustikkametsään. Mieli palaa lapsuuteen, jolloin kulhot kourassa kanssa käytiin hakemassa mökin takamailta äidille mustikkapiirakka-aineet. Mikään ei tuolloin voittanut vastaleivotun mustikkapiirakan makua.

Tuolloin ei niinkään mietitty mustikan huikeita terveysvaikutuksia. Muistan vain, miten isäni kertoi tarinaa hänen lapsuudestaan ja hävittäjälentäjistä, joilla oli huippuhyvä näkö mustikoiden ja voin ansiosta. Nyt tiedetään, että mustikka on varsinainen antioksidanttipommi ja loistava C-vitamiinin lähde. Tiesittehän, että C-vitamiini pystyy ”kierrättämään” käytetyn, vapaaksi radikaaliksi muuttuneen antioksidantin, ja tekemään siitä uudelleen käyttökelpoisen? Tästä syystä antioksidanttilähteet, jotka luonnostaan sisältävät myös C-vitamiinia, ovat ihan parhaita. Lisäksi mustikassa on hurjasti kuituja, jotka edistävät suoliston hyvinvointia, sekä antosyaaneja, jotka muun muassa auttavat parantamaan hämäränäköä, auttavat mahdollisesti tehostamaan insuliiniherkkyyttä sekä alentamaan syöpäriskiä. Tiedä, vaikka lentäjille suositellaan yhä mustikkashotteja.

Taas on se aika, kun suomi- ja mustikkakärpänen puraisee ja kovaa. Tällä kertaa ajattelin helpottaa ikävää raakaversiolla mustikkapiirakasta, sillä täällä etelässä villimustikkaa saa vaan pakastettuna. Myönnän jo heti alkuun, että olen noviisi isoilla kirjaimilla, kun puhutaan raakakakuista. Olen ollut enemmän kotonani puuhaillessani uunin äärellä. Mutta viime viikolla satuin näkemään reseptin, joka vaikutti liian hyvältä ja liian helpolta ollakseen totta, joten rohkaistuin kokeilemaan.

Kolmen kerroksen kakussa on raakakakuille tyypillisesti vain hyviä raaka-aineita. Tässä kakussa mantelit, cashewpähkinät ja kookoskerma vastaavat hyvien rasvojen ja mineraalien saannista; sitruuna ja hunaja sisältävät hurjasti tulehduksia ehkäiseviä ja elimistöä puhdistavia ainesosia; ja taateli sekä viikuna pursuavat kuituja, mineraaleja ja hyviä, ”hitaita” sokereita. Mustikka tuskin enää esittelyä kaipaa. Kaikki tämä yhdessä kakussa, joka on vieläpä helppo ja nopea valmistaa. Wau, sanon minä!

 

Mustikkapiirakka raa’asti

1 kuppi luomutaateleita (yön yli liotettuna)

½ kuppia luomumanteleita

2 kuppia cashewpähkinöitä (yön yli liotettuna)

1 sitruunan mehu

½ kuppia kookoskermaa

2 rkl luomuhunajaa

1 kuppi luomumustikoita (tuoreena tai pakasteena)

1 rkl aitoa bourbon-vaniljaa

 

Vuoraa kakkuvuoka leivinpaperilla. Itse käytin halkaisijaltaan 20 cm:n vuokaa, joka tekee matalan kakun. Jos haluat paksummat kerrokset, käytä pienempää, esimerkiksi 15 cm:n vuokaa.

Tee ensin pohjakerros. Laita liotetut taatelit ja mantelin blenderiin ja aja tasaiseksi. Jos sinulla ei ole supertehokasta blenderiä, joudut lisäämään jonkin verran vettä/taatelien liotuslientä, jotta saat tasaisen ja kiinteän massan. Levitä massa tasaisesti vuoan pohjalle. Valmista sitten täyte sekoittamalla cashewpähkinät, kookoskerma, sitruunanmehu ja hunaja tasaiseksi massaksi ja levitä pohjakerroksen päälle. Tee lopuksi mustikkakuorrute sekoittamalla blenderissä mustikat ja vanilja. Jos haluat kuorrutteeseen makeutta, voit lisätä massaan hiukan agavesiirappia tai hunajaa. Levitä kakun päälle ja laita komeus pakastimeen. Malta vähintään 3 tuntia, ja herkku on valmis nautittavaksi. Bon appetit!

Kirjoittaja: Marimiina / Kohtuudella kaikkea

Marimiina / Kohtuudella kaikkeaToimittaja, luontaisravintohoitaja, joogaope ja ikuinen paremman elämän etsijä. Elämä on vuosien saatossa ohjannut minut Etelä-Ranskaan, jossa nyt nelikymppisenä elän meille niin monelle tuttuja ruuhkavuosia ja sukkuloin kodin, töiden, opiskelun ja harrastusten välillä etsien harmoniaa, tasapaino ja kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Jatkuva arkihaasteeni – johon teidätkin kutsun – on rennompi, onnellisempi ja tasapainoisempi hyvinvoinnin arki. Kutsun teidän tirkistelijöiksi omaan elämääni, jossa lapset, miehen vaativa työ ja jatkuva aikataulutus asettavat raaminsa arjen hyvinvoinnille. Aika ei vaan riitä raakakakkuihin ja supersmootheihin, vaikka niistä kovasti tykkäänkin.

Tiedän, etten ole aikapulani ja turhautumisen kanssa yksin, ja siksi blogini kantava ajatus on jakaa vinkkejä, ideoita ja kaikkea oppimaani, kuulemaani ja näkemääni, jotta ihan tuikitavallinen arki voisi olla astetta hyvinvoivempaa, rennompaa, vihreämpää ja kaikessa yksinkertaisuudessaan onnellisempaa. Sitähän me kaikki lopulta etsimme, eikö?

Luitko jo nämä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *